Nieuws

De vossenlintworm

De vossenlintworm is een parasiet die bij vossen voorkomt en waar mensen ernstig ziek van kunnen worden. Het RIVM heeft onderzocht waar en hoe vaak de vossenlintworm in Noordoost-Nederland voorkomt. Hiervoor zijn van oktober 2016 tot en met maart 2017 171 vossen uit de provincies Groningen en Drenthe onderzocht. Bij twee vossen is vossenlintworm aangetroffen. Beide vossen kwamen uit de provincie Groningen. Daarmee lijkt de vossenlintworm in het onderzochte gebied niet te zijn toegenomen. Wel is de vossenlintworm gevonden buiten het bekende verspreidingsgebied.

Lees meer »

D66 brengt werkbezoek aan de jagersvereniging.

In alle vroegte verzamelde de werkgroep Landbouw, Voedsel en biodiversiteit van D66 zich op vrijdag 13 oktober in vogelkijkhut ‘De Natte Hond’ van Staatsbosbeheer. Aanwezig waren, naast de werkgroep van D66, het Kamerlid met natuur, landbouw en jacht in zijn portefeuille (Tjeerd de Groot), Statenleden uit Noord-Holland en Gelderland (Claudia Weemhoff en Stan Hellegers) en afgevaardigden van WBE De Eem en de Jagersvereniging. Terwijl de natuur ontwaakte en het uitzicht over het Veluwerandmeer duizenden watervogels toonde, ging het gesprek al snel over ganzen en ganzenjacht, de maatschappelijke trend rond duurzaam voedsel en het maatschappelijk draagvlak voor de jacht.

Lees meer »

Genieten van het seizoen in uw favoriete wildrestaurant.

In dit seizoen van vallende blaadjes, stormachtige dagen, zonnig-koude boswandelingen en knusse avonden bij knappende haardvuren krijgt heel Nederland er weer zin in: het traditionele wildseizoen begint! Vanaf half oktober tot eind januari hebben talloze wildrestaurants weer diverse smakelijke en bijzondere wildgerechten op het menu staan. Van culinaire uitspattingen tot gouden klassiekers en van copieuze zoveel-gangenmenu’s tot voedzame waidmannskost, er is voor ieder wat wil(d)s.

Lees meer »

Lokmiddelen mogen weer gebruikt worden; Regeling door ministerie aangepast

Amersfoort – Met ingang van 4 oktober 2017 mogen lokmiddelen voor het bejagen van de soorten op de landelijke vrijstellingslijst weer gebruikt worden. Het ministerie van Economische Zaken maakte dat vandaag bekend. Op 16 augustus jongstleden liet het ministerie aan de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging nog weten dat de teksten van de nieuwe Wet natuurbescherming geïnterpreteerd moesten worden als totaalverbod. De Jagersvereniging stelde haar leden per ommegaande op de hoogte en drong aan op reparatie. Het nieuws wekte de nodige beroering onder jagers, fruittelers, boeren en politici. Vanaf morgen is het gebruik van lokmiddelen weer toegestaan.

Lees meer »

Mevrouw Van Vliet, bent u daar nog?

‘Bedankt voor het wachten. U spreekt met Janneke Eigeman. … Ik begreep dat u wilt weten of ik namens de Jagersvereniging reactie kan geven op het bericht dat donderdagmiddag is uitgegaan naar onze leden. Over het totaalverbod op lokmiddelen… Ja, dat kan. Vertel… waarmee kan ik u van dienst zijn?’

Lees meer »

'Dit had mijn dood kunnen zijn'- De limburger.

Sabotage. De 66-jarige jager Mart Triepels uit Kelpen raakte een maand geleden zwaargewond toen hij bij de jacht op wilde zwijnen van een hoogzit viel. Er was sprake van opzet, concludeerde de politie, die naarstig op zoek is naar de dader(s). Jagers maken vaak gebruik van uitkijktorens om het wild beter te kunnen zien. In Nederweert-Eind werd een mobiele hoogzit van vier meter hoogte gebruikt.

Lees meer »